Go to top

Paraffin til indstøbning af vævsprøver

Indstøbning i paraffin er standardteknik i kliniske undersøgelser af vævsprøver. Indstøbningen gør det muligt at lave helt fine snit af vævet, så det kan analyseres under mikroskop. Inden væv støbes i paraffin fikseres det, og kan derfor opbevares i længere tid uden at vævet ændre sig mærkbart fra hvordan strukturen var, da vævet var levende.

Paraffin udvindes af mineralsk olie og er uden smag og lugt. Ved stuetemperatur er paraffin hårdt men voksagtigt, men paraffin har et relativt lavt smeltepunkt og bliver flydende efter opvarmning til 30 – 60 °C afhængigt af type.

Læs mere

Ofte er paraffin til indstøbning tilsat polymere, polymere modificerer paraffinens egenskaber ved blandt andet at ændre smeltepunkt (øget smeltepunkt er en fordel i varme miljøer), viskositeten øges og krystallisering mindskes. Til indstøbning af væv anvender man desuden filtreret og renset paraffin for at undgå kontaminering af vævsprøven samt påvirkning af struktur og udseende.

Hos Hounisen forhandler vi renset og filtreret hvid paraffinvoks med stor gennemskinnelighed. Paraffinen er pelleteret for hurtigere og ensformig smeltning, mens tilsatte polymer forbedrer elasticitet og styrke samt sænker modstanden ved udskæring af paraffinblokken. Dette gør, at vævssnit kan holdes i kontinuerte bånd uden revner og som ikke går i stykker ved opdeling af det udskårne bånd, hvilket giver bedste forudsætninger for fine vævssnit.

  • Ultrafiltreret og rent sikrer at prøverne ikke kontamineres
  • Tilsatte polymerer øger elasticiteten
  • Elasticiteten sikrer at både væv og mikrotomkniv ikke ødelægges
  • Hvid med god gennemskinnelighed
  • Smeltepunkt 54 – 57 °C
  • Pelleteret

Indstøbningsprocessen indledes med en fiksering af vævsprøven i formalin, alkohol eller andet fiksativ. Fikseringen dehydrerer vævet og sørger for, at celler og vævsmorfologi holdes bedst muligt som i det levende væv. Herefter placeres vævsprøven i en biopsikassette med plads til at paraffinen kan nå godt omkring hele vævsprøven. Biopsikassetten placeres i et paraffinkar/base mould, der er en lille metalform med en fordybning, der giver størrelsen på paraffinblokken. Den smeltede paraffin hældes over, så den dækker godt. Når paraffinen er størknet, åbnes kassetten og paraffinblokken tages ud og er klar til videre behandling, som fx snit og farvning. Herefter kan paraffinsnit opbevares i længere tid på objektglas med dækglas.

I vores webshop kan du desuden købe alle nødvendige forbrugsartikler til indstøbning, farvning og opbevaring af vævsprøver. Se fx kategorierne formalinbiopsikassetter, paraffinkar, arkivkasser, mikrotomknive, objektglas og opbevaring af objektglas.

Har du brug for hjælp eller finder du ikke det du mangler, så kontakt kundeservice på salg@hounisen.com eller 86 21 08 00. Kundeservice er bemandet af dansktalende, venlige og veluddannede personer, der vil tage godt i mod din forespørgsel.

Læs mindre

Dansk support (kl. 08-16)

Dag-til-dag levering

Hurtig genbestilling

Faguddannet personale