Go to top
Nyheder
Denne guide er skrevet af:
Hounisen®, Generelle nyheder
Tilbage til oversigt
LogMAR synstavler fra ISOeyes
Fra danske ISOeyes tilbyder vi moderne synstavler, der følger den logaritmiske skala, LogMAR. Synstavlerne er CE-mærkede og MDR-godkendte og overholder nyeste ISO-standard 8596-2018-2020 for internationalt vedtagne retningslinjer.

Der er forskel på, hvor let det menneskelige øje kan skelne mellem forskellige bogstaver og figurer, også kaldet optotyper.

Optotyperne i de nye, danskudviklede synstavler fra ISOeyes er nøje vægtet i størrelse for at kompensere for skiftende sværhedsgrader. Det gør det muligt at opnå den samme Visual Acuity Rating (VAR), uanset hvilken synstavle testpersonen præsenteres for.

Standardiseret og vægtet synsmåling med ny logaritmisk skala

Synstavlerne fra ISOeyes er CE-/MDR-godkendte og overholder nyeste ISO 8596-2018-2020 internationalt vedtagne retningslinjer, som sundhedsmyndighederne i Danmark søger at fremme gennem nye anbefalinger.

Det sker bl.a. gennem brug af logaritmisk skala, valg af optotyper og regulering af lumen. Læs mere om den logaritmiske skala i vores guide her.

     
 

Hvorfor indføres en ny måleskala?

 
     
 

De forskellige optotypers størrelse og påvirkning af synstestresultatet er som oftest ikke indregnet og vægtet i opbygningen af de traditionelle synstavler med decimalfraktions-skala.

Hvis antal tegn pr. linje, linjeafstand og afstand mellem optotyperne ikke følger den samme standard, får det stor betydning for pålideligheden af og sammenligningsgrundlaget for synsprøveresultaterne på tværs af klinikker.

Derfor opdaterer Sundhedsstyrelsen nu retningslinjerne, her fortalt af Werner Elhauge fra ISOeyes ApS:

 
   
     
 

Tid til troværdige synstavler til børn

 
  Den klassiske Østerberg-synstavle er både uden logaritmisk skala og udformningen af ototyperne giver for gunstige synsprøveresultater ved børnescreening. Optotyperne er op til 86% for store, hvilket resulterer i, at prøveresultatet er misvisende og evnetuelle synsproblemer risikerer ikke at blive opdaget.  
     
   
     
 

I overgangsfasen kan du på ISOeyes synstavler stadig benytte den gammelkendte decimalfraktions-skala og vente med at slå over på logaritmisk skala til det måtte blive et decideret krav fra sundhedsmyndighederne.

Find en omregningstabel mellem de tidligere måleenheder og den logaritmiske skala her.

 
     

 

Bestil de nye ISO-certificerede synstavler fra ISOeyes hos Hounisen® her.

     
 
     
25 x 100 panel med kombitavle
Varenr. 0015.0650
  30 x 60 panel, 2 tavlefronter
Varenr. 0015.0665
     
     
 
     
45 x 45 panel med kombitavle
Varenr. 0015.0660
  60 x 60 panel med kombitavle
Varenr. 0015.0655

 

     
 

Dine fordele med ISOeyes synstavler

 
     
 
 • Overholder ISO-standard 8596-2018-2020 med påført LogMAR-skala, men samtidig med decimalskalaen som reference. Læs mere om LogMAR-skalaen her.
   
 • Undgå omregning med synsafstand, der er tilpasset rummets størrelse (fra 2,5 til 6 meters afstand).
   
 • Bredt udvalg (4 størrelser, 8 optotyper) med mulighed for single- og kombitabler.
   
 • Skift mellem synstavler på få sekunder med en praktisk magnetisk løsning.
   
 • Regulér lysstyrke/lumen med fjernbetjening for et optimalt synstestmiljø.
   
 • Jævn lineær strømbesparende belysning (min. 25.000 timer).
   
 • Skift lysfarve i rød-/grøn-test (gælder 30 x 60 panelet).
   
 • Ledningsfri finish med plads til ledning og vægudtag til strøm bag panelet (totaldybde 5,5 cm).
   
 • Let at montere på væg (inkl. gipsvæg). Skruer og plugs medfølger.
 
     

 

Korrekt og ensartet belyning

Ud over logaritmisk skala vil de kommende retningslinjer fra Sundhedsstyrelsen sætte fokus på ensartet belysning af synstavlen. Werner Elhauge fra ISOeyes ApS forklarer i videoen, hvorfor korrekt belysning er essentiel for pålideligheden af synsprøven.

 

Læs mere

Sådan bruger du en LogMAR-synstavle korrekt

Når du bruger en LogMAR synstavle til at udføre en synstest, er der flere ting, du bør være særligt opmærksom på for at sikre nøjagtige og pålidelige resultater:

 • Korrekt belysning: Sørg for, at synstavlen er godt oplyst, så optotyperne er tydelige og klart synlige. Utilstrækkelig belysning kan føre til fejllæsninger og unøjagtige resultater.
 • Korrekt højde og passende afstand: Placer synstavlen i den korrekte højde og afstand fra testpersonen, så det er muligt at se hele synstavlen uden at strække sig. Læs vores guide til placering af synstavler her.
 • Instruktion: Giv klare og præcise instruktioner til testpersonen for at sikre, at de forstår, hvordan testen udføres korrekt. Bed testpersonen om at fokusere på den øverste række på tavlen og derefter forsøge at identificere de mindste optotyper, de kan se klart, mens de arbejder sig nedad på tavlen.
 • Fokus: Testpersonen skal fokusere nøje på hver række og angive, hvilke optotyper de kan se klart. Det er vigtigt at undgå at gætte eller bruge hjælpemidler til at identificere optotyperne. Den mindste optotype, som personen kan læse klart, noteres.
 • Dækning af det ene øje: Når synsskarpheden testes, dækkes det andet øje normalt til for at forhindre, at det påvirker resultaterne. Dette hjælper med at måle synsskarpheden for hvert øje separat.
 • Gentagelser: I nogle tilfælde kan gentagelse af testen være nødvendig for at bekræfte resultaterne, især hvis der er en pludselig ændring i synsskarpheden, eller hvis testpersonen er usikker på nogle svar.
 • Korrekt notering: Sørg for, at resultaterne er korrekt noteret. Sundhedsmyndighederne anbefaler brugen af synstavler med logaritmisk opbygning for at sikre en konsistent og sammenlignelig aflæsning af resultaterne.

Dette er en billedtekst.
Sådan gør du
Når du bruger en LogMAR synstavle til at udføre en synstest, er der flere ting, du bør være særligt opmærksom på for at sikre nøjagtige og pålidelige resultater:
Synstavler i alle størrelser
Hounisen forhandler følgende dimensioner af LogMAR-tavler:

Ja, hos Hounisen kan du bestiller synstavler med LogMAR-skala i den størrelse og det udtryk, der passer til din klinik. Det er også muligt at bestille i den farve (RAL eller XX), der passer til udtrykket i din klinik.

Kontakt kundeservice på:
(+45) 86 21 08 00
salg@hounisen.com

Tilbage til oversigt

Dansk support (kl. 08-16)

Dag-til-dag levering

Hurtig genbestilling

Faguddannet personale