Få det optimale ud af din pipette - følg 4 enkle råd

Måske er du ikke klar over det, men hvis du overholder nogle grundlæggende tommelfingerregler i laboratoriet, kan du ikke blot forlænge din pipettes levetid, men også forebygge slidskader i håndled og ryg.

#1 Rens din pipette hver dag

Din pipette er et præcisionsværktøj. Derfor er det specielt vigtigt at holde spidskonus helt ren for smuds, så du undgår kontaminering og slid.

Hvis du bruger pipetten dagligt, anbefaler vi, at du adskiller, renser og smører din pipette hver 3. måned. Du bør også udskifte din pipette efter 3-5 år med daglig brug, da du med den nyeste teknologi undgår problemer med udvejning i top og bund.

Anvend 70% ethanol til at fjerne gammelt fedtstof fra stempel, fjeder og O-ring. Skift eventuelt O-ringen og smør med nyt fedt. Brug kun det fedtstof, der følger med hver pipette.

Pipetterer du organiske opløsningsmidler eller stærke syrer og baser, anbefaler vi, at du servicerer pipetten endnu oftere. Husk altid at tjekke kalibreringen efter adskillelse og at udlufte pipetten, når din arbejdsdag er slut.

Et godt tip er at bruge filterspidser for at holde pipetten ren, ikke blot for at forlænge holdbarheden, men også minimere risiko for kontaminering.

#2 Afprøv flere forskellige pipettetyper

Vælg den pipette, der passer til dine behov. Det, der passer godt i en lille hånd, ligger måske dårligt i en stor hånd. Derfor er det vigtigt at afprøve forskellige pipettetyper, inden du tager en beslutning.

Pipetterer du meget, kan det være en god ide at vælge en elektronisk pipette. På den måde undgår du unødvendig slid på dine håndled.

 #3 Etabler en god arbejdsstation og stræk ud

Du er i risikogruppen for at belaste dine muskler i nakke, skuldre og led, hvis du pipetterer ofte. Det kan i værste fald give dig vedvarende skader.

Tilpas derfor din arbejdsstation, så du altid har dit udstyr og dine prøver indenfor rækkevidde, og hold dine arme tæt ind til kroppen. Skift gerne mellem højre og venstre arm for at udligne belastningen på dine håndled. Husk også at tage en lille pause efter 20-30 minutters pipettering, hvor du strækker dine muskler ud.

#4 Fugt pipettespidsen inden pipettering

Husk at fugte din pipettespids tre til fire gange, inden du pipetterer. Det øger ikke kun præcisionen, men er også godt, hvis du arbejder med flygtige kemiske forbindelser.

Få mere viden - book et gratis vejledningsmøde

Hvis du vil have mere viden om, hvordan du udnytter din pipettes potentiale fuldt ud, kan du tilmelde dig et gratis vejledningsmøde. Vi gennemgår sammen de forskellige pipettetyper og finder den pipette, der passer bedst til din arbejdssituation.

Ring 86 21 08 00 eller skriv til salg@hounisen.com

Se det komplette udvalg af Finnpipetter og Pipettespidser under kategorien Pipettering.

Se også Hounisens store udvalg af serumpipetter/transferpipetter og målepipetter her.