Få det optimale ud af din pipette - følg 4 enkle råd

Hvis du overholder 4 grundlæggende tommelfingerregler i laboratoriet, kan du ikke blot forlænge din pipettes levetid, men også forebygge slidskader i håndled og ryg.

#1 Rens din pipette hver dag

Din pipette er et præcisionsværktøj. Derfor er det specielt vigtigt at holde spidskonus helt ren for smuds, så du undgår kontaminering og slid.

Hvis du bruger pipetten dagligt, anbefaler vi, at du adskiller, renser og smører din pipette hver 3. måned. Du bør også udskifte din pipette efter 3-5 år med daglig brug, da du med den nyeste teknologi undgår problemer med udvejning i top og bund.

Anvend 70% ethanol til at fjerne gammelt fedtstof fra stempel, fjeder og O-ring. Skift eventuelt O-ringen og smør med nyt fedt. Brug kun det fedtstof, der følger med hver pipette.

Pipetterer du organiske opløsningsmidler eller stærke syrer og baser, anbefaler vi, at du servicerer pipetten endnu oftere. Husk altid at tjekke kalibreringen efter adskillelse og at udlufte pipetten, når din arbejdsdag er slut.

Et godt tip er at bruge filterspidser for at holde pipetten ren, ikke blot for at forlænge holdbarheden, men også minimere risiko for kontaminering.

#2 Afprøv flere forskellige pipettetyper

Vælg den pipette, der passer til dine behov. Det, der passer godt i en lille hånd, ligger måske dårligt i en stor hånd. Derfor er det vigtigt at afprøve forskellige pipettetyper, inden du tager en beslutning.

Pipetterer du meget, kan det være en god ide at vælge en elektronisk pipette. På den måde undgår du unødvendig slid på dine håndled.

#3 Etabler en god arbejdsstation og stræk ud

Du er i risikogruppen for at belaste dine muskler i nakke, skuldre og led, hvis du pipetterer ofte. Det kan i værste fald give dig vedvarende skader.

Tilpas derfor din arbejdsstation, så du altid har dit udstyr og dine prøver indenfor rækkevidde, og hold dine arme tæt ind til kroppen. Skift gerne mellem højre og venstre arm for at udligne belastningen på dine håndled. Husk også at tage en lille pause efter 20-30 minutters pipettering, hvor du strækker dine muskler ud.

#4 Fugt pipettespidsen inden pipettering

Husk at fugte din pipettespids tre til fire gange, inden du pipetterer. Det øger ikke kun præcisionen, men er også godt, hvis du arbejder med flygtige kemiske forbindelser.

Få mere viden - book et gratis vejledningsmøde

Hvis du vil have mere viden om, hvordan du udnytter din pipettes potentiale fuldt ud, kan du tilmelde dig et gratis vejledningsmøde. Vi gennemgår sammen de forskellige pipettetyper og finder den pipette, der passer bedst til din arbejdssituation.

Ring på tlf. nr. 86 21 08 00 eller skriv til salg@hounisen.com


Hvad er en pipette?

En pipette er et instrument, der bruges i laboratoriet til at overføre og transportere væsker. Teknikken i pipettering er, at man bruger undertryk til at trække væske ind i røret og derefter tømme det igen med tryk.

Hvordan pipetterer man korrekt

For at opnå de bedste og mest korrekte resultater, er du afhængig af god ergonomi i laboratoriet, nem vedligeholdelse af din pipette mellem kalibreringer samt korrekt pipetteringsteknik.

Opnå bedre resultater

Med 4 simple teknikker kan du forbedre din pipetteringsteknik og resultater.

1. Korrekt neddypning
Korrekt neddypning af spidsen er vigtig. Hvis neddypningen bliver for dyb, komprimeres volumen af luften i spidsen, hvilket resulterer i, at der opsuges for meget væske.

2. Korrekt vinkel
Vinklen ved neddypning skal være så tæt på lodret som muligt, og må ikke afvige mere end 20 grader lodret. Hvis vinklen bliver for horisontal, kan det bevirke, at der trækkes for meget væske ind. Dette resulterer i unøjagtig opsugning.

3. Ensartet dypning
Der opnås større nøjagtighed hvis man sikrer, at den sidste tilbageværende dråbe, afdryppes fuldstændig, da det eliminerer mængden af væske der er i spidsen.

4. Benyt samme teknik
Sørg for ikke at haste din arbejdsgang. Kom i stedet ind i en rytme og teknik som sikrer, at du får en ensartet rytme i dit arbejde.

Hvordan bruger man en pipette?

Der findes to gængse teknikker:
 
1. Fremad pipettering:
Her trykker man på knappen på sin pipette til det første stoppunkt, hvorefter man forsigtigt slipper knappen til startpunktet for at fuldføre aspirationen. Herefter trykker man let på knappen til det første stoppunkt for at fjerne væsken; hold den et øjeblik, og fortsæt så med at trykke på knappen til andet stop. Tøm væsken og slip knappen for at vende tilbage til det oprindelige punkt. 
 
Denne metode er velegnet til opløsninger med lavere densitet.
 
2. Omvendt pipettering:
Tryk knappen til det andet stoppunkt, slip forsigtigt knappen til startpunktet for at fuldføre pipettering. For at optage mere end den indstillede mængde væske, trykker man på knappen til det første stop, fjerner væsken og kasserer den resterende del i spidsen med spidsen.
 
Denne metode er velegnet til flygtige, viskøse eller bobletilbøjelige opløsninger.