Beskytter dine handsker mod vira, bakterier og kemi?

Under det daglige arbejde i laboratoriet eller klinikken, kan du være udsat for smitterisiko eller kontakt med andet sundhedsskadeligt materiale, fx kemikalier. Derfor er det vigtigt at vælge en godkendt handske, der overholder EU's krav, og som beskytter dig bedst muligt i den enkelte arbejdssituation.

Handsker bør anvendes ved enhver risiko for kontakt med organisk materiale (fx vævsvæsker, pus, blod) eller ved arbejde med sundhedsfarlige kemikalier. Men ikke alle handsker giver beskyttelse mod virus og mikroorganismer, ligesom handskens materiale kan have betydning for, hvilke kemikalier den kan modstå.

I denne guide gennemgår vi EU's krav til medicinske engangshandsker, fortæller hvorfor en lav AQL-værdi er vigtig, og hvad du skal være opmærksom på, når du vælger mellem en nitrilhandske og latexhandske - også i forhold til allergi.

EU-krav til medicinske engangshandsker

For medicinske engangshandsker tjener EU-standarterne til at sikre dig mod krydskontaminering, og kvaliteten styres af EN 455:1-4. EU-normen gælder alle medicinske engangshandsker, både sterile og usterile. Der testes blandt andet for modstand mod penetration samt mekanisk styrke i form af stræk (også efter en ældningsproces), hvor handskerne skal leve op til standardkravene.

  • EN 455:1: Test af tæthed og frihed for huller. Der anvendes vandlækagetest, hvor handsken fyldes med vand efter AQL-statistiske prøvetagningsteknikker. AQL skal være 1,5 eller derunder. AQL-værdien uddybes i efterfølgende afsnit.
     
  • EN 455:2: De fysiske dimensioner testes. Længde og bredde skal opfylde standardstørrelser, ligesom man tester brudstyrke før og efter varmebehandling. Der er forskellige standardkrav for brudstyrke til forskellige typer handsker, både i forhold til forskellige materialer og om det er undersøgelseshandsker eller operationshandsker.
     
  • EN 455:3: Biologisk evaluering. Her testes sterile handsker for sterilitet, pudderfri handsker for indhold af pudder og latexhandsker testes for allergene latexproteiner.
     
  • En 455:4: Handler om lagerholdbarhed.

Skal du bruge en handske, der giver beskyttelse mod virus og mikroorganismer, skal handsken følge den europæiske standard EN ISO 374-5:2016. Standarden stiller krav om, at handsken skal kunne beskytte brugeren mod:

  • Bakterier: En meget stor gruppe encellede mikroorganismer (prokaryoter), der omfatter enten fritlevende organismer i jord eller vand eller parasitter på planter eller dyr.
     
  • Fungi: Enhver form for eukaryote organismer, der mangler klorofyl og vaskulært væv.
     
  • Virus: Enhver form for forskellige enkle submikroskopiske parasitter af planter, dyr og bakterier. 

Handsken mærkes iht. standarden som vist herunder:

EN ISO 374-5:2016 VIRUS  
 
VIRUS  
Beskyttelse mod bakterier, fungi og virus.
 
 
Kilde: iso.org  


Vil du vide mere om handsker til arbejde med farlige kemikalier, anbefaler vi, at du læser Hounisens guide Handsker som personlig værnemiddel mod kemikalier (åbner i nyt vindue).

Vælg en handske med acceptabel AQL-værdi

Latex- og nitrilhandsker yder den største beskyttelse mod mikroorganismer og anbefales i de Nationale Infektionshygiejniske Retningslinjer (NIR) til brug i lægepraksis.

Men der er stor forskel på de enkelte handsketypers kvalitets- og beskyttelsesniveau, udtrykt i værdien Acceptable Quality Level (AQL). En AQL-værdi højere end 1,5 frarådes til klinisk brug, da smitterisikoen i så fald bliver uacceptabelt høj.

AQL-værdien for en undersøgelseshandske skal være 1,5 eller lavere. AQL-værdien findes ved at fylde handsken med luft og sænke den ned i vand. Hvis luften trænger igennem inden 30 sekunder, betragtes det som en defekt handske. Testresultatet er baseret på antal defekte handsker ud af 100 styk.

Hos Hounisen forhandler vi kun medicinske engangshandsker, der opfylder kravet om dokumenteret barriereegenskab, dvs. AQL < 1,5.

"Handsker af latex, nitril og neopren opfylder kravet om dokumenteret barriereegenskab dvs. AQL, acceptable quality level <1,5. Handsker af vinyl og plast har generelt lavere barrieregenskaber og holdbarhed end latex og nitrilhandsker"

Kilde: hygiejne.ssi.dk (Bilag 1: Handsker)

Skal du vælge nitril- eller latexhandsker?

Der er fordele og ulemper ved at vælge en handske i enten nitril eller latex.

Nitrilhandsken er den nyeste handsketype fremstillet i kunstgummi. Den har elastiske egenskaber sammenlignelige med latexhandskens, men er helt fri for det allergene latexprotein. Handsken yder god beskyttelse overfor både biologisk materiale og kemiske kontaminanter.

Nitrilhandsken er fremstillet i kunstguimmi baseret på polymeren Butadien. Materialet kan variere mellem producenterne, men alle handsker du kan købe hos Hounisen overholder de givne EU-standarder for forskellige typer af nitrilhandsker.

Latexhandsken er fremstillet af naturgummi fra gummitræet. Handsken har gode elastiske egenskaber og yder god beskyttelse mod biologisk materiale, men giver kun ringe beskyttelse overfor organiske kemiske kontaminanter. Modsat nitrilhandsken er latexhandsken bionedbrydelig. Omvendt er holdbarheden ved opbevaring ikke så lang.

  Egenskaber   Nitrilhandske   Latexhandske
  Elastiske egenskaber   ✅ Ja   ✅ Ja
  Biologisk beskyttelse   ✅ Ja   ✅ Ja
  Kemisk beskyttelse   ✅ Ja   ❌ I nogen grad
  Allergi   ✅ Nej   ❌ Kan forekomme
  Tilgængelighed   Bestil nitrilhandsker her   Bestil latexhandsker her

Latexallergi og pudder?

Brugen af handsker kan give midlertidige eller langvarige hudgener og allergiske reaktioner, hvis ikke du er opmærksom. En dokumenteret ulempe ved brug af latexhandsker er risikoen for at udvikle latexallergi:

"Hvert år anerkendes ca. 30 nye tilfælde af arbejdsbetinget eksem forårsaget af latexallergi. Hyppig kontakt med latex kan forårsage allergi, og nogle patientgrupper, der hyppigt udsættes for medicinsk udstyr, har derfor en høj hyppighed af latexallergi [...]."

Kilde: sundhed.dk

Størsteparten af de medicinske engangshandsker, der anvendes i sundhedssektoren i dag, er fremstillet af naturgummi-latex. Latex er et kendt allergen som binder sig til fx pudder. Derfor bør handsker ifølge de Nationale Infektionshygiejniske Retningslinjer (NIR) være uden pudder for at forebygge latexallergi.

Nogen foretrækker dog handsker med pudder, da det gør dem lettere at få af og på. Her er det vigtigt at være opmærksom på, at især ved latexhandsker kan pudder øge risikoen for allergi, da latexproteiner binder sig til pudderen og dermed kan spredes til luften.

Nitrilhandsken er et allergivenligt alternativ til latexhandsken, da nitril har samme barriereegenskab som latex, men er helt fri for det allergene latexprotein.

Kilde: hygiejne.ssi.dk (Bilag 1: Handsker)

Har du spørgsmål til engangshandsker eller andre produkter i Hounisens sortiment?
Kontakt gerne vores faguddannede medarbejdere for vejledning:

salg@hounisen.com
86 21 08 00

Opdateret juli 2021