Go to top
Guides
Denne guide er skrevet af:
Hounisen®, Generelle nyheder
Tilbage til oversigt

Farligt affald - Håndtering og bortskaffelse

Har du farligt affald i din virksomhed, er du ansvarlig for, at det bliver bortskaffet korrekt og på en forsvarlig måde. Du bør derfor sætte dig ind i de gældende regler på området, så det farlige affald bliver håndteret både rigtigt og sikkert.

Hvordan klassificeres farligt affald?

Miljøstyrelsen definerer farligt affald som ”affald, der udviser farlige egenskaber pga. dets indhold af farlige stoffer. Affaldet kan fx være sundhedsfarligt, skadeligt for miljøet, brandfarligt, ætsende eller giftigt.” (kilde: mst.dk)

I Affaldsbekendtgørelsens Bilag 2 finder du 'Listen over affald' og klassificering af, om affald er farligt. Bilag 3 angiver de farlige egenskaber, der betegner farligt affald (HP 1-HP 15). Du finder også en oversigt over fareklasser, farekategorier og faresætningskoder i henhold til den gældende kemikalielovgivning (CLP forordningen – Forordning nr. 1272/2008).

Ifølge Affaldsbekendtgørelsen er den lokale kommune myndighed på området, og kommunen afgør, om affaldet klassificeres som farligt affald. Din kommune kan ligeledes hjælpe dig med rådgivning om korrekt bortskaffelse.

Hvordan genkender jeg farligt affald?

Det er et lovkrav indenfor EU, at farlige kemikalier og produkter mærkes med et eller flere faremærker, der viser, om det er sundheds- og/eller miljøfarligt. Faremærkningen angiver, hvordan produkterne skal opbevares, håndteres og bortskaffes. Faremærkerne har en hvid baggrund med en rød ramme på højkant. De ni officielle faremærker ser således ud:


Kilde: mst.dk

Du bør altid læse anvisningerne på produktets etiket eller det tilhørende MSDS (sikkerhedsblad) inden ibrugtagning og ved efterfølgende bortskaffelse. Af sikkerhedsdatabladets PUNKT 2 vil det fremgå, hvilken Fareidentifikation produktet bærer, herunder Farepiktogrammer, Faresætninger (H) og Sikkerhedssætninger (P). PUNKT 7 vil informere om Håndtering og opbevaring og PUNKT 13 vedrører Bortskaffelse.

Bemærk, at farligt affald kan bestå af faste, flydende eller gasformige stoffer, og at du vil kunne finde faremærkningen på helt almindelige husholdningsprodukter, eksempelvis rengøringsmidler, opvasketabs og afløbsrens.​

Hvordan bortskaffer jeg farligt affald?

På Miljøstyrelsens hjemmeside fremgår det, at du normalt ikke må hælde rester af miljøfarlige kemikalier direkte i kloakken eller smide dem ud sammen med husholdningsaffaldet. Det vil fremgå af produktets etiket eller det tilhørende MSDS, hvordan produktet skal håndteres korrekt. Etiketten kan også oplyse, hvorvidt rester skal afleveres på genbrugsstationen - men selv når det ikke står på etiketten, vil det som udgangspunkt være en god ide at aflevere kemikalierester der (kilde: mst.dk).

Ikke-genanvendeligt farligt affald skal afleveres til den kommunale indsamlingsordning for farligt affald. En virksomhed må hvert år aflevere op til 200 kg farligt affald på den kommunale genbrugsstation. Overstiger mængden 200 kg, skal det farlige affald afleveres til den virksomhed (behandlingsanlæg eller modtagestation), som kommunen anviser. Bemærk, at transporten af det farlige affald skal overholde de gældende regler om transport af farligt gods, ADR (kilde: kredslob.dk).

Ansvarsfraskrivelse: Vi gør opmærksom på, at farligt affald kan være produkter og materialer, der er skadelige for mijøet og de mennesker, der håndterer det. Derfor skal det behandles, sorteres, transporteres og bortskaffes korrekt. Der indføres løbende nye lovkrav fra myndighedernes side med henblik på at beskytte miljøet og fremme sundheden, hvorfor denne vejledning aldrig kan stå alene. Hvis du er i tvivl om, hvorvidt dit affald er farligt, eller hvordan det skal bortskaffes, så kontakt din lokale kommune.

Nyttige links om farligt affald
Affaldsbekendtgørelsen
Miljøstyrelsen om Farligt affald

Læs mere om Farligt affald her.

Hvor kan jeg indlevere farligt affald?

Orientér dig om de gældende regler i din kommune. Vi har samlet en mindre oversigt over informationer tilknyttet de største kommuner her:

Kontakt altid din egen lokale kommune for afklaring.

Levering af kemikalier?

Vi sidder klar til at hjælpe

+45 86 21 08 00

salg@hounisen.com

Tilbage til oversigt

Dansk support (kl. 08-16)

Dag-til-dag levering

Hurtig genbestilling

Faguddannet personale