Go to top
Nyheder
Denne guide er skrevet af:
Hounisen®, Generelle nyheder
Tilbage til oversigt
Pilotprojekt: 2 tons genanvendt PP-plast
Aarhus Universitet og Hounisen® har sammen indsamlet over 2 tons polypropylenplast fra brugte bokse til pipettespidser. Indsamlingen er en del af et fælles pilotprojekt, der viser et stort potentiale for genanvendelse af PP-plast som en værdifuld ressource af høj kvalitet.

Ren polypropylenplast (PP-plast) har en række unikke egenskaber til laboratoriebrug og bliver derfor brugt til alt fra centrifugerør, mikrorør og pipettespidser. Det genererer et højt forbrug af særligt engangsartikler i plast, men i stedet for at betragte det som affald, bør vi fremover finde nye måder at genanvende ressorucerne og dermed reducere CO2-udledningen.

Aarhus Universitet og Hounisen® tog i 2020 initiativ til et fælles pilotprojekt med fokus på at afdække potentialet for at genanvende PP-plast. I projektets løbetid er der blevet indsamlet over 2 tons PP-plast fra brugte bokse til pipettespidser, som via Aage Vestergaard Larsen A/S er blevet omdannet til granulat. Granulaten fra projektet er nu endt som flyende covers, der forhindrer fordampning fra bl.a. gylletanke og vandreservoirer.

En beregning fra Teknologisk Institut viser, at vi ved at genanvende 2 tons PP-plast, har sparet milløet for op til 4 tons CO2-e.

Pilotprojektet har haft den effekt, at der nu er sat skub i mulighederne for at danne meningsfulde partnerskaber på tværs. Det giver de bedste chancer for at sikre større genanvendelse af PP-plasten, så den ikke ender som restaffald.

"Vi er meget tilfredse med resultaterne fra pilotprojektet. Vi har helt fra starten haft et ønske om at bidrage positivt til den grønne omstilling, i dette tilfælde ved at rydde op efter os selv. Med evalueringen af pilotprojektet har vi gjort os nogle rigtig gode erfaringer, der viser, at vi med fælles indsats kan gøre en forskel."

- Jan Locher, direktør Hounisen Laboratorieudstyr

 

Projektets omfang og afdækning af potentiale


Pilotprojektet havde til formål at afdække potentialet for en returordning for brugt PP-plast.

For at sikre et gennemførbart projekt blev der udelukkende indsamlet PP-plast fra pipettebokse.

Det gjorde det muligt for brugerne at identificere plasttypen og sikre, at ingen kontaminerede produkter indgik i returordningen.

 
       
 

Returordning med Refill Revolution


Hounisen® er dansk forhandler af Refill Revolution-pipettesystemet, der består af ren polypropylen (PP), lige fra emballagen (folie) til bokse og pipettespidser.

Det giver en unik mulighed for at skabe en returordning, hvor al plast er samme type - altså et monoplast retursystem.

Det gør det muligt at imødekomme en af de største udfordringer ved genanvendelse - nemlig udsortering i plastfraktioner.
 
 

PP-plast er en værdifuld ressource med høj genanvendelsesværdi


PP-plasten fra Refill Revolution-systemet er som udgangspunkt designet til engangsbrug, men systemet er fremstillet af plast i højeste kvalitet, der vil kunne genanvendes, hvis det ikke indblandes andre plasttyper.

Den genanvendte plast vil typisk ikke genanvendes til nye pipettespidser grundet regulatoriske krav til fremstillingen af pipettespidser.

 
       
       
 

Pilotprojektet baner vejen for nye partnerskaber


Ved at indgå partnerskaber leverandører og forbrugere imellem kan vi sammen bidrage til:

  • at reducere affaldsmængder, der går til forbrænding.
  • at øge andelen af PP-plast, der går til genanvendelse.
  • at sætte fokus på PP-plastens genanvendelsesværdi og bidrage til bevidstheden om at reducere ressourcespild.
  • at undersøge muligheder for lokale løsninger, der kan reducere CO2-udledning - eksempelvis behandling og granulering på centrale afdelinger.

Kontakt gerne Hounisen®, hvis du vil vide mere om pilotprojektet:

(+45) 86 21 08 00
salg@hounisen.com

PP er forkortelsen for Polypropylen, der har en række gode egenskaber til laboratoriebrug. Bl.a. kan PP-plast tåle autoklavering ved 121 °C, og plasttypen er generelt modstandsdygtig over for kemikalier.

Læs mere i Hounisens guide her.

Refill Revolution-systemet er en innovativ nytænkning af designet på både pipettespidser og emballage fra SARSTEDT. Det gennemtænkte design sparer plastik og dermed også energi under produktionen. Efter brug kan de enkelte komponenter i bokssystemet stables og sendes til genanvendelse. Det sparer plast ved bortskaffelse, og mængden af ​​affald reduceres.

Læs mere om Refill Revolution her.

Køber du pipettespidser fra SARSTEDT Refill Revolution-systemet, tilbyder Hounisen® at tage de tomme pipettebokse retur med henblik på at genanvende PP-plasten til produktion af nye produkter.

Hounisen® betaler for transporten af den sorterede PP-plast. Til gengæld kvitterer din arbejdsplads med at sortere og stable den brugte PP-plast korrekt i egnede beholdere, så vi udnytter pladsen optimalt under transport.

Læs mere om Returaftalen her.

Bliv kontaktet

Hør mere om projektet

+45 86 21 08 00

salg@hounisen.com

Tilbage til oversigt

Dansk support (kl. 08-16)

Dag-til-dag levering

Hurtig genbestilling

Faguddannet personale